[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”16840″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

ΜΕΛΕΤΕΣ –ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

[/vc_column_text][vc_column_text]Μετά από τρία χρόνια έρευνας μελέτης συνεχής δουλειάς (ιατρείο) έφτασε η ώρα για τις πρώτες ανακοινώσεις από τις μελέτες που λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο μας!

  1. Περιορισμένη κινητικότητα ορθώσεων σε διαβητικούς ασθενείς
  2. Περιφερική αγγειακή νόσο και χορήγηση σιλοσταζόλης ( πολυκεντρική μελέτη)
  3. Διερεύνηση νεφρικής λειτουργιάς σε διαβητικούς ασθενείς

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
“ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ”

[/vc_column_text][vc_column_text]

13. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (LJM) ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

[/vc_column_text][vc_column_text]Γ. Παρασκευάς, Ν. Γαζής, Δ. Φωλίνας², Μ. Ζαφράκας², Π. Τσακλής², Κ. Καζάκος²

  1. Παθολογικό – Διαβητολογικό Ιατρείο Λευκάδας
  2. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα μεταβολικό νόσημα, το ποσοστό του οποίου αυξάνεται συνεχώς (στοιχεία IDF). Ο ΣΔ είναι πάθηση που συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές(Μακροαγγειακές & Μικροαγγειακές) που διαταράσσουν την ποιότητα των διαβητικών ασθενών. Πρόσφατα ποικιλία μυοσκελετικών εκδηλώσεων συσχετίστηκαν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Μέρος αυτών περιγράφεται σαν σύνδρομο περιορισμένης κινητικότητας των αρθρώσεων (LJM).
Σκοπός: Η παρούσα ερευνητική εργασία από τις λίγες που έχουν εκπονηθεί σε πανελλήνιο επίπεδο έχει σκοπό την αξιολόγηση (ποσοτική), την συσχέτιση της διάρκεια σε έτη και την γλυκαιμική ρύθμιση των διαβητικών ασθενών με την περιορισμένη κινητικότητας των αρθρώσεων της Πηχεοκαρπικής (ΠΧΚ) , Ποδοκνημικής (ΠΔΚ) ,Υπαστραγαλικης καθώς και της μεταταρσιοφαλαγγικης(ΜΤΦ Ι). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό Παθολογικό – Διαβητολογικό Ιατρείο στο νησί της Λευκάδας και συμμετείχαν ασθενείς που πάσχουν από ΣΔΤ2 από την ευρύτερη περιοχή.
Υλικό – Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 76 ασθενείς (M=43, F=33) με ΣΔΤ2 με διάρκεια διαβήτη 14,59 ± 8,9 (>5ετίας) με γλυκαιμική ρύθμιση HbA1c 7,438 ± 2 με μερικούς από αυτούς να καταγράφονται με επιπλοκές από τη Νόσο. Εκτιμήθηκε ποσοτικά σε μοίρες με τη μέθοδο της γωνιομέτρησης (κλασσικό γωνιόμετρο), κινήσεις σε οβελιαίο και μετωπιαίο επίπεδο από τις αρθρώσεις της ΠΧΚ, ΠΔΚ , υπαστραγαλικής και ΜΤΦ Ι. Κατεγράφησαν επίσης σωματομετρικά στοιχεία και εργαστηριακές εξετάσεις και καταχωρηθήκαν σε βάση δεδομένων που θα αποτελέσουν μελέτη και για το μέλλον, η συλλογή και η μελέτη συνεχίζεται. Οι φόρμες καταγραφής είναι πρωτότυπες και δημιουργήθηκαν από το μελετητή.
Αποτελέσματα: Από τη στατιστική μελέτη των μετρήσεων των αρθρώσεων ΠΧΚ, ΠΔΚ, Υπαστραγαλικής και ΜΤΦ Ι για το σύνολο των ασθενών δε φαίνεται να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας της νόσου (duration) και της γλυκαιμικής ρύθμισης (HbA1c). Βέβαια διαφαίνεται ότι η μεγάλη διάρκεια της νόσου με την πολύχρονη απορρύθμιση και ταυτόχρονα τη μεγάλη ηλικία (>70 ετών) επηρεάζει την κινητικότητα των αρθρώσεων και κατά συνέπεια τον τρόπο βαδίσματος.
Συμπεράσματα: Από τη μελέτη του group των ασθενών φαίνεται ότι η γωνιομέτρηση δεν μπορεί από μόνη της να τεκμηριώσει τη διάγνωση της LJM. Ενδεχομένως στο μέλλον με την εφαρμογή των προτύπων αλγορίθμων μέσω της εμβιομηχανικής να καταλήξουμε σε πρωτόκολλο καταγραφής, μελέτης και τεκμηρίωσης του συνδρόμου περιορισμένης κινητικότητας των αρθρώσεων και της συσχέτισής του με τη διάρκεια και τη γλυκαιμική ρύθμιση ασθενών με ΣΔΤ2.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”2/3″][vc_gallery type=”image_grid” images=”16972,16973,16974″ img_size=”150×150″ column_number=”4″ grayscale=”no” images_space=”gallery_without_space”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”16963″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”64px”][/vc_column][/vc_row]